Autorul unuia dintre cele mai mari jafuri din istorie, Ronald Biggs, isi va petrece ultimii ani ai vietii in libertate. In varsta de 80 de ani, "banditul secolului" - asa cum a fost supranumit britanicul - va fi eliberat vineri din inchisoare, anunta AFP. Ronald Biggs a devenit legenda in urma atacului asupra trenului postal Glasgow-Londra.
Grav bolnav, slabit dupa mai multe atacuri cerebrale, Biggs se hraneste acum cu ajutorul unei sonde si comunica prin gesturi; a ramas o umbra a legendarului bandit care a dus o viata dincolo de orice reguli.
Saga "Ronnie" Biggs
Legenda incepe in 8 august 1963, in ziua in care aniversa 34 de ani. Sub conducerea "creierului" operatiunii - Bruce Reynolds - Biggs si o banda formata din oameni fara nicio legatura intre ei, printre care se afla un pilot de curse si un florar, pun la punct unul dintre cele mai mari jafuri bancare din istorie: ataca trenul postal Glasgow-Londra. Cei 15 talhari reusesc sa fure suma record de 2,6 milioane de lire - care astazi echivaleaza cu mai multe zeci de milioane de euro.
Biggs este arestat, insa, la o luna dupa jaf, apoi incarcerat in inchisoarea Wandsworth din Londra. Evadarea de 15 luni mai tarziu marcheaza inceputul unei fugi neintrerupte, caracterizate de un noroc incredibil. Dupa ce poposeste in Franta, unde isi face o operatie estetica ce ii schimba infatisarea, Biggs pleaca sa se odihneasca doua luni in Spania. Este reperat de Scotland Yard, fuge in Australia, apoi in America de Sud, traverseaza jungla pana in Argentina si Bolivia.
Decide sa ramana in Brazilia, in 1970, tara care nu semnase acordul de extradare cu Marea Britanie. Cu partea de aur care-i revine de pe urma jafului, Biggs isi permite sa-si petreaca un timp viata ca o vedeta plina de noroc si boema. In 1974, politia britanica da de urma sa la Rio si ameninta sa puna capat exilului sau. Biggs ii pacaleste din nou, de data asta ajutat de faptul ca avand un fiu nascut in Brazilia, era protejat de orice extradare.
Casa lui, construita pe inaltimile din Rio, devine o tinta aproape obligatorie pentru numerosii turisti britanici care veneau aici doar ca sa se fotografieze alaturi de cel mai mare bandit din istorie sau ca sa se reintoarca in tara purtand un tricou cu semnatura sa. Are nevoie de bani, insa, asa ca participa la mai multe campanii publicitare. La finele anilor 1970, Biggs inregistreaza alaturi de Sex Pistols melodia "No one is innocent".
In 1981, o banda de mercenari il rapesc din Rio, cu obiectivul sa-l repatrieze in Marea Britanie: cu calus in gura, legat, inchis intr-un sac pe care scria "sarpe in viata", el este transportat cu barca spre insula Barbados, inainte de a fi deferit autoritatilor locale. Insa, cum mercenarii nu au prezentat nicio cerere de extradare, justitia din Barbados ordona trimiterea lui Biggs in Brazilia.
In 2001, slabit de boala si ruinat, decide sa reintre in Marea Britanie pentru a-si ispasi pedeapsa. "Sunt un om bolnav, ultima mea dorinta este sa beau o halba de bere cum fac englezii", a marturisit el pentru cotidianul The Sun. In 2002, Biggs se casatoreste in inchisoare cu Raimunda Rothen, mama brazilianca a fiului sau Michael. Cinci ani mai tarziu, este transferat in unitatea de ingrijire a inchisorii din Norwich.
sursa - www.hotnews.ro
vineri, august 07, 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu